Martin
Pokud doporučujete odšťavňování ovoce, aby došlo k rychlejšímu vstřebávání vitamínů a minerálů, uvážili jste, že moderní ovoce bylo vyšlechtěno tak, aby mělo nepřirozeně vysoký obsah cukrů, a že se velice rychle vstřebávají nejen vitamíny a minerály, ale také cukry?
Nevyvinuli jsme se v prostředí, kde bychom mohli jíst velké množství cukrů. Chutnají nám, byla to odměna, ale jen těžko jsme jich mohli sníst hodně. A nejsme stavění na to, aby nám hladina cukru létala jak na horské dráze. Vitamíny jsou skvělé, ale cukr je překvapivě nebezpečná hračka.
Právě vláknina nám umožňuje výrazně zmírnit dopady konzumace ať už cukrů, nebo škrobu. Je zajímavé, že například Italové mají historii využívání zeleniny v předkrmech.
Jaký je váš pohled na tuto otázku? Napadá mě, že by mělo jít šťávu naředit a konzumaci rozložit do celého dne. I když pro zuby to asi nebude ideální. Tělo jednoduché cukry používá. Problém je náhlý přísun většího množství, pro které nemá využití.
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Z mého pohledu záleží i na konkrétním jedinci a jeho potřebách, jestli se jedná např. o sportovce či nějak indisponovaného člověka. Souhlasím s Vámi, že dnešní potraviny jsou přešlechtěné a je vhodné odebírat ovoce a zeleninu z ověřených zdrojů. Všeho je třeba mít s mírou a určitě bych nedoporučil pít ve velkém množství pouze ovocné šťávy, protože zároveň obsahují i velké množství cukru. Pokud budete pravidelně odšťavňovat, je vhodné se zaměřit i na šťávy ze zeleniny a listů, které neobsahují tolik cukrů a jsou z tohoto pohledu mnohem zdravější. Postupem času Vám budou chutnat i více než ovocné šťávy a ovoce budete požívat spíše jako doplňkovou surovinu. Určitě je možné šťávy i naředit, ale zaměřil bych se spíše na širší spektrum dostupných surovin. S přáním hezkého den, Eujuicers.cz
Vaclav
(47)
Dobry den,
Mam odstavnovac Angel(spatne se cisti) a vakuo nadoby a zajimalo by me jestli ma nekdo ze zakazniku zkusenost se zmrazovanim stav.Nebo jestli se delal nekde v zahranici vyzkum nutricnich hodnot zmrazene a znovu rozmrazene stavy.Pripadne prosim o vas nazor a zkusenosti se zmrazovanim nebo jinem "uskladneni"cerstve stavy.Dekuji
Dobrý den, děkujeme Vám za dotaz. V tomto případě bohužel nemáme k dipsozici žádné testy a domíváme se, že ani ve světě žádný výzkum, který by se zabýval mražením šťáv neexistuje. V domácích podmínkách se jedná o poměrně rozšířený způsob uchovávání šťáv, např. z letní sklizně a někteří naši zákazníci šťávy skutečně zamrazují. Zmražení šťáv bude mít vliv zejména na ztrátu enzymů. Vitamíny se i po zmražení zachovají, i když dojde k jistým ztrátám. V domácích podmínkách se nám nejvíce osvědčilo vakuování. Jedná se však o krátkodobé uchování a není žádný způsob, který by účinně zamezil úbytku nutričních hodnot. Proto je nejlepší pít čerstvé šťávy. S přáním hezkého dne, Eujuicers.cz
Bohuslav
Má smysl odšťavňovat, Když se dostanu pouze k zelenině ze supermarketů (bydlím v Praze), která rozhodně není čerstvá a prošla chemickou lázní k zajištění konzervace ?
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Volba zdroje surovin je na každém spotřebiteli. Za nás doporučujeme odšťavňovat ovoce a zeleninu z ověřených zdrojů - od farmářů, dodavatelů bio potravin či z vlastní zahrádky. Dnes je již možnost objednat bio ovoce a zeleninu i v Praze. Např. dodavatel bio ovoce a zeleniny z jižních čech dělá do Prahy závoz každý týden a můžete si objednat kvalitní suroviny až domů. Bio ovoce a zeleninu si můžete objednat na webových stránkách www.spizirna.bio. S přáním hezkéh dne, Eujuicers.cz