Na co si dát pozor v recenzích?
Ještě než odšťavňovač koupíte, pravděpodobně se poptáte známých na jejich zkušenosti a projedete také recenze a diskuze na internetu. Při tom se můžete setkat s různými zavádějícími hodnoceními, která plynou z nedostatečné informovanosti recenzenta o tom, jak odšťavňovače fungují.
Může se tak stát, že předčasně zavrhnete nákup přístroje, který by vám jinak vyhovoval, nebo naopak koupíte model, který vás při odšťavňování nepříjemně překvapí. Vyhledali jsme nejčastější dotazy, recenze a odpovědi uživatelů odšťavňovačů na fórech a srovnávačích a níže se k názorům vyjadřujeme.
„Přístroj je předražený.“
Ceny kvalitnějších odšťavňovačů se pohybují zhruba od 6.000 Kč výš a spousta recenzentů to ve svém hodnocení neopomene zdůraznit jako negativum. Pravdou ale je, že s vyšší cenou si kupujete
- dlouholetou životnost (prémiové odšťavňovače vydrží bez problémů více než 10 let, takže nemusíte každé 2 roky kupovat nový),
- pohodlné používání (dražší přístroje mívají do detailů propracované provedení),
- a často i zákaznický servis (který zahrnuje nejen asistenci na telefonu, ale hlavně dostupnost náhradních dílů a servis v případě poruchy).
Zároveň ušetříte na ovoci a zelenině, protože lepší odšťavňovače mají vyšší výtěžnost. Je na každém, jestli mu tyto benefity stojí za to, nebo mu postačí méně kvalitní přístroj, který se třeba hůře sestavuje, déle čistí či je z méně kvalitních materiálů. V našem e-shopu prakticky nenajdete levnější přístroje a důvod je prostý: nevyhověly při našem osobním testování.
„Díly jsou plastové, tak se bojím, jak dlouho asi vydrží.“
Tento komentář slýcháme od majitelů dražších odšťavňovačů – jelikož vydali za nový přístroj hodně peněz, pochopitelně se více obávají o jeho výdrž. I když je plast automaticky vnímán jako méně kvalitní materiál, díly prémiových odšťavňovačů jsou vyrobeny z plastu velmi odolného. Dá se říct, že čím dražší přístroj je, tím je pravděpodobnější, že byly použity kvalitnější materiály.
„Odšťavňovač je moc těžký.“
Vyšší hmotnost přístroje je první známkou, že byly použity kvalitní materiály, nízká hmotnost zpravidla svědčí o opaku.
„Odšťavňovač má malý plnicí otvor.“
Některé odšťavňovače nemají menší plnicí otvor jen tak pro nic za nic. Výrobci se totiž musí držet požadavků evropských norem – tedy pokud chtějí, aby jejich výrobky splnily bezpečnostní podmínky pro získání CE certifikace a mohly tak být v Evropě oficiálně prodávány. Norma předepisuje otvor o maximálních rozměrech 4,5 x 4 cm. Pokud je otvor větší, musí být v plnicí trubici bezpečnostní zarážka, která brání prostrčení ruky dovnitř. Ta ale brání také samospádu surovin do lisovacího ústrojí a při odšťavňování se proto neobejdete bez pěchovací zátky. Leda byste nakrájeli ovoce a zeleninu na menší kousky, ale to pak ztrácí pořízení odšťavňovače s velkým plnicím otvorem smysl.
Velikost otvoru by navíc měla být úměrně přizpůsobena síle motoru, což si ne všichni výrobci uvědomují. Pokud je motor příliš slabý, s velkým plnicím otvorem se značně snižuje jeho životnost, protože není schopen dlouhodobě utáhnout větší množství vhazovaných surovin.
„Nejlepší jsou dvouhřídelové odšťavňovače, mají největší výtěžnost.“
Ne vždy nejdražší znamená nejlepší. Než si pořídíte jakýkoli odšťavňovač, je nutné si definovat, na co ho potřebujete a co od něj očekáváte. Jestli budete používat odšťavňovač především na bylinky, listovou a kořenovou zeleninu a záleží vám na co nejvyšší výtěžnosti a prvotřídní kvalitě šťávy, pak budete s dvouhřídelovým modelem spokojeni. Tahle volba ale není nejvhodnější pro ty, co hledají hlavně univerzální přístroj, do kterého mohou hodit téměř vše a který se za každých okolností pohodlně používá i čistí. U dvouhřídelových odšťavňovačů je například nutné více tlačit na pěchovací zátku, a to hlavně při lisování kořenové zeleniny. Některým uživatelům to může vadit natolik, že odšťavňují čím dál méně, nebo se nakonec stejně poohlížejí po jednošnekovém modelu.
„Odšťavňovač má malou výtěžnost.“
Jakékoli hodnocení výtěžnosti může být ošemetné a matoucí. Výtěžnost jakéhokoli odšťavňovače je totiž velmi závislá i na kvalitě surovin – ty musí být čerstvé, tak akorát zralé. Z přezrálých měkkých jablek nebo gumových mrkví pochopitelně získáte daleko méně šťávy.
Dále většinou nevíte, jestli má recenzent s čím porovnávat nebo jestli jednoduše neměl příliš velká (nereálná) očekávání. Dvouhřídelový odšťavňovač má jistě vyšší výtěžnost než šnekový nebo odstředivý model (hlavně na kořenové a listové zelenině) – jak ale říkáme výše, není vždycky nejlepší volbou. Většině uživatelů vyhovuje šnekový odšťavňovač, i když je jeho výtěžnost o něco nižší. Odstředivé odšťavňovače (i ty dražší) mají obecně efektivitu odšťavňování nižší, zejména při lisování měkkých surovin (hrozny, pomeranče,…).
„Odšťavňovač dělá z jablek kaši, neodšťavní ananas a banány.“
Každý typ odšťavňovače je vhodný na trochu jiné druhy ovoce a zeleniny, všechny ale mají jedno společné – nezískáte uspokojivé výsledky, pokud se pokoušíte odšťavňovat například starší jablka, která jste měli delší dobu uskladněná ve sklepě, nebo jakékoli jiné příliš zralé a měkké suroviny.
- Z moučných jablek nebo přezrálých hrušek, kiwi, meruněk, švestek a rajčat vždy získáte spíše pyré a chyba není na straně odšťavňovače.
- Banán neodšťavníte pro jeho konzistenci na ničem, a pokud ho chcete přidat do svého nápoje, musíte ho vhodit společně se šťávou z ostatních surovin do mixéru a rozmixovat.
- Ananas je asi nejzáludnější surovinou ze všech, protože někdy ho odšťavníte bez problémů celý a někdy se přístroj rychle zahltí. Úspěšnost lisování záleží na konzistenci ananasu a stavu jeho zralosti (čím měkčí, tím hůře to půjde). Nemusí být tedy vůbec směrodatné, pokud se od recenzenta dozvíte, že určitý odšťavňovač ananas nezvládl, protože při dalším pokusu už by se to třeba povedlo.
- Odšťavňovače mají běžně problém i s černým rybízem, který se dá odšťavňovat maximálně jako doplňková surovina, kdy pro ochucení přihodíte jen pár bobulí.
- Červený a bílý rybíz zvládá nejlépe Sana Supreme nebo vertikální šnekové odšťavňovače, někteří uživatelé ale poznamenávají, že šťáva je příliš hustá. Ani toto není chyba přístroje – rybíz totiž obsahuje větší množství pektinu a právě ten je příčinou hustější konzistence.
- Někteří uživatelé dále negativně komentují efektivitu odšťavňování listové zeleniny na vertikálním šnekovém odšťavňovači. Tento typ odšťavňovače je poměrně univerzální, a pokud si budete chtít občas vylisovat salát nebo špenát, dokáže dobře (nikoli excelentně) posloužit. Předně je ale určen na ovoce a další měkké suroviny. Kdo chce odšťavňovat listovou zeleninu denně, měl by volit dvouhřídelový nebo horizontální šnekový odšťavňovač. Vertikální odšťavňovač není ideální ani pro ty, co chtějí často odšťavňovat mrkev a další kořenovou zeleninu. Vertikály sice zvládnou tyto suroviny s uspokojivými výsledky, ale jsou náchylnější na opotřebení silikonových těsnění v komoře, která se mohou každodenním lisováním většího množství kořenové zeleniny až znehodnotit.
„Ve šťávě je moc pěny.“
Někteří majitelé odstředivých odšťavňovačů si stěžují, že mají ve šťávě velké množství pěny. Bohužel je tento jev naprosto běžný pro všechny odstředivé (vysokootáčkové) přístroje a není problémem pouze vybraných modelů. Obecně více pěny se pak tvoří i při odšťavňování jablek (s jakýmkoli odšťavňovačem), což je dáno jejich specifickou konzistencí. Pokud ve své šťávě pěnu nechcete, volte nízkootáčkový odšťavňovač.
„Můj vertikální šnekový odšťavňovač se při odšťavňování mrkve zastavuje.“
Vertikální šnekové odšťavňovače se neobejdou bez zabudované bezpečnostní pojistky, která zastaví motor vždy, když zahltíte komoru příliš velkými kusy mrkve nebo jiné kořenové zeleniny. Proč je tato pojistka tak nutná? Vertikální systém odšťavňování umožňuje zpracování většího množství surovin najednou – díky vertikálnímu šneku, který si dávkuje vhozené suroviny samospádem sám. To s sebou nese vyšší riziko přehlcení, které může vést až k poškození dílů v odšťavňovací komoře (např. prasknutí síta). Pojistka, která zastaví motor, díly před poškozením ochrání.
Abyste se spouštění pojistky vyhnuli, je třeba nakrájet tvrdé suroviny na tenké podélné tyčky a vhazovat postupně. Přesto se může stát, že se pojistka sem tam aktivuje – a to bez výjimky u všech vertikálních šnekových odšťavňovačů, bez ohledu na cenu nebo značku.
Pro toho, kdo chce odšťavňovat kořenovou zeleninu ve vyšší míře, doporučujeme spíše horizontální odšťavňovač. Horizontální modely jsou pro tvrdší suroviny lépe uzpůsobeny a bezpečnostní pojistku nepotřebují, protože zpracovávají ovoce a zeleninu po menších dávkách.
„Odšťavňovač se po určité době provozu zahřívá.“
V dnešních odšťavňovačích jsou motory typu AC. Jejich výhodou je vysoká výkonnost, na druhé straně mají různě omezenou dobu provozu, závislou především na rychlosti otáček (méně kvalitní vysokootáčkové odšťavňovače mohou běžet třeba jen několik minut). Toto omezení je u odšťavňovačů určených pro domácí použití zcela běžné, a tedy ho nelze považovat za mínus konkrétního přístroje.
„Odšťavňovač je nutné po 30 minutách vypnout.“
Většina přístrojů z našeho e-shopu je určena pro domácí použití, takže 30 minut provozu na jeden zátah je až dost. V běžné domácnosti pracujete s přístrojem 10 – 15 minut. Za tuto dobu získáte s kvalitním přístrojem dostatek šťávy pro 4člennou rodinu. Pokud byste přeci jen dobu provozu přetáhli, kvalitní odšťavňovače mají termální pojistku, která v případě přehřátí automaticky vypne motor a znovu jej můžete spustit až po dostatečném vychladnutí.
„Prasklo silikonové těsnění.“
Silikonové těsnění je součástka, která má vždy omezenou životnost (v řádu měsíců až několika let), a to i u nejdražších odšťavňovačů. U některých modelů závisí životnost těsnění i na opatrnosti při sestavování dílů; například u Angel Juiceru, kde můžete nešetrným zacházením znehodnotit těsnění velmi rychle. Pokud si pořizujete odšťavňovač, který má silikonové těsnění, ujistěte se, že jej později bude možné dokoupit.